Sunday, August 14, 2011

Det här är varför jag gillar naturkunskap

Experiment. Speciellt små experiment som kan utföras i hemmet och där resultatet kan fylla en funktion i vardagen.

Här är en tomat som börjar bli röd. Den är odlad av mig med fönsterodling (odling i vattenkultur).

Foto: Linn

Efter ett antal pilotförsök och lite efterforskning är det nu dags att konstruera ett större försök (för det har jag ju tid med nu när semestern är slut, he he..). Nedan ser du en skiss, och så här är det tänkt att fungera:

Grönsakerna odlas i ihopsatta, uppochnedvända juiceplastflaskor med sand i, enligt bilden. I de översta juiceflaskorna finns dock enbart näringslösning. Näringslösningen, som består av vatten, lite flytande växtnäring och citron droppar från flaska till flaska. Citronen är till för att det ska bli lägre pH. Näringslösningen når flaskorna via slangar uppifrån en 30-litersdunk som står på en hylla ganska nära taket. Detta genom en häverteffekt. När de översta vattenflaskorna börjar bli tomma så sugs det ned mer vatten genom slangen. Näringslösningen droppar genom raden med flaskor  och samlas upp på fönsterbrädan i skålar. I skålarna ligger slangar som leder ned till en 30-litersdunk på golvet. Näringslösningen leds från skålarna till den undre tanken. I den undre tanken finns en billig länspump och nivåvippa ifrån biltema som pumpar upp vattnet till den översta tanken igen när det blivit för fullt. Mellan raderna med flaskor har jag tänkt att hänga starka fukttåliga LED-lampor. LED-lampor är mycket energisnåla och avger bland annat det ljus som växterna kan använda för sin fotosyntes. Tror du att den här konstruktionen fungerar? Det tror jag..

I beskrivningen ovan finns ganska mycket begrepp som alla kanske inte känner till sedan tidigare, till exempel häverteffekt, fotosyntes, LED-lampor, pH, vattenkultur. Pröva att markera ett begrepp som du vill veta mer om. Du kan då få upp mer information och en förklaring till det begreppet. Det är funktionen Apture som jag har här i min blogg som sköter detta.