Sunday, December 30, 2012

Om en framgångsrik parasit och annat från jullovet 2012

Jullov


Eget foto


Efter några dagar med fint väder så är prognosen mulet väder och kan jag nu ägna de lediga dagarna åt mina intressen hemma, nämligen att laga tidskrävande maträtter på dagarna och på kvällarna sitta med datorn framför brasan och skriva ett långt blogginlägg som det nedan.
.
Eget foto
Några fåglar utanför fönstret har också kunna filmats med den digitala kikaren medan matlagningen pågår







Jag gillar alla steg i att laga mat. Från att välja ut råvaror, eller ännu hellre, odla dem själv. 

Tomat som i somras odlades i växthuset, nu inomhus i kruka


Tomater från växthuset håller sig fortfarande inomhus i kruka. Nedan syns en kruka där persilja odlas under en LEDväxtlampa.
Odling under LED Eget foto


Ledlampan lyser på persiljan 16 timmar om dygnet men drar inte mycket ström. Det blir inte direkt billigare än att köpa på affären men det är trevligt att odla själv. Jag har nu beställt en ny, starkare lampa också för att se om man kan odla tomater med enbart det ljuset.



Friden och matlagningen i köket stördes tillfälligt för en tid sedan av att en skogsmus tagit sig in i köket medan vi och katterna var på semester.

Solrosskott Eget foto


Musen åt inte bara solrosfrön från min odling av solrosskott utan satt också fräckt på katternas matskål och åt kattmat. Och det även efter att den redan en gång fångats in av katterna som spelade fotboll med den innan den lyckades fly.



Det var i googlandet i och med denna mus beteende, som jag kom att fördjupa mig i organismen Toxoplasma gondii., vilket är ett så kallat urdjur, en liten encellig organsim som inte är en bakterie. Att den kallas urdjur gör att man kan komma att tro att den funnits här på jorden i evig tid men dess släkte verkar bara vara 28 miljoner år gammalt. Hur som helst så är det en av de mest framgångsrika organismer som finns här på jorden idag.  Den klarar av att förändra hjärnan hos den mus i vars celler den befinner sig, så att musen inte längre är rädd för katter. Detta gynnar den lilla parasiten eftersom den hamnar i kattens celler då katten äter upp musen och det är i katter som parasiten bäst kan föröka sig. Inte bara råttor, får och katter utan även 20% av världens människor har den lyckats infektera.


Var den dödsföraktande skogsmusen i vårt kök smittad av parasiten Toxoplasma gondii? Hursomhelst, så mötte den en tidig morgon sitt ofrånkomliga öde.

Eget foto

Nu är köket noggrant sanerat och matlagningen kan fortsätta.

Eget foto


Eget foto
Toxoplasma gondii är ju ett exempel på en framgångrik cell. Jämför med det nu under jullovet aktuella RS-viruset, som också invaderar celler hos andra organismer men som själv inte är någon cell. Vill man lära sig mer om (framgångsrika) celler, så kan man spela dataspelet cellcraft.

Skrämdump av mina framgångar med cellcraft