Nu har det varit höstlov och regnigt. Jag har passat på att läsa Grundämnenas sällsamma liv- En kulturguide till det periodiska systemet av Hugh Aldersey-Williams. Boken innehåller bland annat små berättelser ur historien om makt och lyx med koppling, kemi och sådana samlar jag på, de är alltid bra att ha till hands om man vill få andra intresserade av ett ämne. Efter att ha läst boken samt kompletterat med lite googling, kan jag till exempel lägga två ytterligare berättelser om den flytande metallen kvicksilver till samlingen. (Se tidigare blogginlägg).
Det var ungefär 200 år före vår tideräkning. Kejsaren av Qindynastin, kallad förste kejsaren av Kina, var besatt av tanken på evigt liv. I sökandet tog han hjälp av lärde män, så kallade alkemister, en slags forntida kemister. När några av dessa gjorde honom besviken lät han begrava flera hundra lärda personer levande. Kejsaren intog till sist kvicksilver i tron att detta skulle vara det livselixir som skulle göra honom odödlig. Istället dog han av förgiftning.
Innan han dog hade han låtit tillverka den armé i bestående av fler än 8000 soldater i verklig storlek, gjorda i lera, den så kallade terrcottaarmén skulle vakta hans grav.
Kejsaren lät också tillverka sin egen gravkammare, föreställande hans palats och rike i miniatyr. Denna kammare är ännu inte utgrävd. Vattendrag och sjöar gjordes av kvicksilver istället för av vatten.1
Mer än tusen år senare, i en annan del av världen, byggdes den medeltida, muslimska palatsstaden Medina Azahara, av kalifen Abd-ar-Rahman III. Staden var belägen i södra Spanien och inne i palatset fanns en hel bassäng fylld med kvicksilver. När kvicksilvret kom i rörelse så reflekterades solljuset på ett effektfullt sätt på väggarna i palatset. Flera andra förnäma muslimer hade även de liknande prydnadsbassänger vid denna tid.2
2. Aldersey-Williams, Hugh Grundämnenas sällsamma liv- En kulturguide till det periodiska systemet. Bookwell 2012