Monday, August 11, 2014

Mitt kök är mitt labb

Eget foto
Eget foto
Har man inget eget kemi- eller mikrobiologilabb, så spelar det ingen roll. Det går lika bra, eller det är roligare, med det egna köket.

I veckan har jag gjort massor med burkar äppelmos. Vid konservering, till skillnad mot vid fermentering (ett kommande blogginlägg), vill man undvika mikroorganismer. För detta finns till exempel följande metoder som jag använde mig av för mitt äppelmos

  • Socker. Mycket socker i moset orsakar fenomenet osmos. Mikroorganismer har, liksom alla celler, ett semipermiabelt, halvgenomsläppligt membran. Vissa molekyler, till exempel vattenmolekyler passerar membranet med lätthet. Andra molekyler, till exempel sockermolekyler passerar inte utan vidare. Vattenmolekylerna i mikroorganismen kommer att diffundera ut genom cellmembranet för att liksom späda ut sockerhalten i moset. Då torkar mikroorganismerna ut. Samma sak skulle hända om man saltade moset.
By OpenStax College [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

  • Hög temperatur. Genom att hetta upp de tomma syltburkarna till 125 grader i ugnen före de används så undviks mikroorganismer. Värmen gör att enzymerna i celler tappar sin form och funktion. Eftersom enzymerna katalyserar livsviktiga reaktioner i cellen så klarar inte mikroorganismen att överleva.
  • Lufttätt. För att undvika att luft (med mikroorganismer) sipprar in i burken när den förvaras så försluts burken medan den och dess innehåll är hett. Sedan när bruken svalnar så blir det ett undertryck i burken och locket sugs fast ordentligt. Detta eftersom molekylerna i luften i burken inte upptar samma utrymme längre.