När jag var på utställningen Tipping Point, så hade Ekoteket på kulturhuset en kväll temat Gatsmart Odling med författaren Ulrika Flodin Furås. Det diskuterades att det är viktigt att odla även inne i stan, inte bara för att det blir närodlat, utan för att pollinerande insekter ska kunna ta sig fram även genom stan. Flera projekt nämndes under kvällen, till exempel
- Företaget Bee Urban, startat av två biologer, sysslar med företagssponsrade bikupor inne i Stockholm
- Trädgård på spåret är ett projekt som inspireras av High Line Park i New York. De odlar grönsaker på en nedlagd tågräls mitt inne i stan i Stockholm.
- Det svenska Företaget Plantagon, som utvecklar växthusodling inne i stan och som vunnit flera priser
- POM, Programmet för Odlad Mångfald och Föreningen Sesam, som intresserar sig för att äldre kulturväxter ska kunna fortsätta odlas.
Jag tycker att utställningen, den kvällen som vi var där, lyckades med ge en känsla om att det går att påverka i det lilla och att det till och med är roligt att påverka och inte bara sådant som man borde göra för att döva sitt dåliga samvete. Bara en sådan sak som att vi fick ta små sticklingar från deras odlingar för att ta hem och plantera själva. Temat och upplägget är även intressant eftersom det verkar intressera den yngre generationen till skillnad från andra utställningar om natur och miljö som tenderar att locka mest pensionärer (detta är bara en privatspaning från mig) Något att inpireras av i skolan.
Sticklingar från Kulturhuset Eget foto |
Naturkunskap 1a1, Naturkunskap 1b
Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.
Biologi 1
Ekosystemens struktur och dynamik. Energiflöden och kretslopp av materia samt ekosystemtjänster.