Eget foto |
Eget foto |
Jag gick i en riktigt gammal, fin och orörd skog . Alltså en sådan skog som får en att tänka "sagoskog" eller "trollskog".
Man kan fråga sig varför kantareller inte låter sig odlas utan vidare. Det har att göra med att de lever i symbios med andra organismer för att kunna växa. Växter kan ju skapa sin egen näring från koldioxid och vatten genom fotosyntesen men kantareller kan inte fotosyntetisera utan är beroende av att andra gör det åt dem. Svamptrådarna och rötterna bildar något som kallar mykorrhiza. Det blir ett slags samarbete där svampen hjälper växten och växten hjälper svampen. Det är väl för komplicerat för att det ska kunna återskapas i en odling antar jag.
Men champinjoner kan man ju odla. Dessa bildar inte mykorrhiza, utan lever, liksom många andra svampar, av dött organiskt material i marken.
Svampar är mycket viktiga i naturen för att bryta ned dött organiskt material. Vissa svampar är rödlistade (hotade och fridlysta) och beroende av en viss miljö med vissa andra arter för att kunna finnas kvar i naturen. (Inte kantareller dock.)
Eget foto |
Den typen av skog som jag gick i rymmer många olika arter, en stor biologisk mångfald. Miljöer med stor biologisk mångfald är viktiga bland annat eftersom det gör ekosystem mindre sårbara. Då är det också viktigt för människor och samhället eftersom vi dagligen är beroende av fungerande ekosystem.
Eget foto |
Svampars livscykel och hur de förökar sig är rätt komplicerat. Av oklar anledning finns obegripliga bilder av denna livscykel, utan föklaring i texten, med i vissa naturkunskapsböcker. Det man plockar är det sporbildande stadie som kallas fruktkropp. Nu har det tydligen visat sig i forskning att kantareller inte minskar i antal med åren av att så många plockar den. Jag brukar ändå lämna kvar någon kantarell på varje ställe, och gömma under ett löv:) så att sporerna kan spridas och kantarellivscykeln fortsätta.
Vår femte smak (förutom salt, surt, sött, beskt) heter umami och kantareller är exempel på sådant som naturligt smakar umami. Jag gillar umamismak (parmesan och annan ost, lufttorkad skinka och salami med mera). Livsmedelsindustrin fuskar ibland med umamismaken och tillsätter glutamat, E621 bara för att livsmedel ska smaka mer umami. Det finns teorier men om att detta kanske inte helt hälsosamt.
Mononatrium-L-Glutamat By NEUROtiker (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons |
Kantarellerna lyser ju verkligen knallgult där i skogen. Denna gula färg kommer sig av karetonoider, en grupp av molekyler som kan färga rött och gult (finns i olika varianter i morot, tomat, kantarell..) Dessa molekyler har långa kolkedjor med varannan dubbelbindning. Det här med varannan dubbelbindning är intressant i alla möjliga sammanhang i kemi. Det gör att elektronerna blir mer rörliga i molekyler, de kan bland annat absorbera och sända ut ljus av en viss våglängd och ju längre den där kedjan med varannan dubbelbindning är, desto rödare blir färgen.
Smakämnena i kantarell är molekyler som är fettlösliga (opolär uppbyggnad alltså, lika löser lika-regeln) och svampen gör sig därför bra tillsammans med smör eller grädde.
Kantareller innehåller tydligen också mycket D-vitamin (också den molekylen är fettlöslig).
Dessvärre är svamp också bra på att ta upp tungmetaller (även de är fettlösliga) så man vill inte plocka svampen på mark där det kan ha dumpats miljöfarligt avfall.
Kantareller innehåller, till skillnad mot champinjoner, inte fenylhydraziner som kan vara cancerogena i alltför stor mängd.
Phenylhydrazine By Edgar181 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons |
I år finns det mycket svamp i skogen på grund av det fina sommarvädret med både regn och sol så det är läge att passa på att gå ut i skogen och kanske även ta med de som inte annars är några entusiaster. Glöm inte kaffetermos.
Eget foto |
Trevligt i köket nu med svampen och tomater, sallad och kryddor från det egna växthuset.
Eget foto |
Till sist, lite bilder på några växter som fanns där i skogen. (Jag måste försöka hålla igång botanikkunskaperna från sommarkursen)
Bergdunört Eget foto |
Ögontröst Eget foto |
Trolldruva eget foto |
Ängsklocka Eget foto |
Ältranunkel Eget foto |