Sunday, May 19, 2013

Förfinad faktaförmedling

Tala med fakta räcker inte utan man måste också försöka ge människor en upplevelse för att nå ut till dem som inte från början har något brinnande intresse, förklarar professor Ingemar Ernberg så bra i det här klippet som är hämtat ur ett favoritprogram  på UR.

I en artikel i dagens tidning frågar sig fem debattörer från universitetsvärlden om våra universitet har någon framtid.
Det tror jag, om de satsar på att också ge människor just bra upplevelser, utöver förmedlandet av fakta.

I helgen när det var Fascination of Plants Day och på Bergianska trädgården ordnades till exempel trevliga upplevelser för allmänheten där forskare och experter guidade, demonstrerade och berättade på temat växter.

Eget foto

Skolan har chans att skapa unika och meningsfulla upplevelser som bearbetar det innehåll (text, bild, film, distanskurser) som finns öppet på Internet på samma vis som med det innehåll som finns tillgängligt i böcker på bibliotek.

Två exempel på hur bilder och foton kan ingå i en upplevelse och samtidigt förmedla fakta:

  • Tillsammans diskutera och tolka en schematisk bild av en bränslecell innan man också bygger en i verkligheten.
  • Fotografera en upplevelse, till exempel en utflykt eller ett studiebesök och sedan repetera fakta genom att återanvända bilderna.

Nyttnär det gäller bilder är att de kan infogas i Google Forms vilket jag har testat med just en bild av en bränslecell. (Besvara gärna frågorna om du vill.)

3 comments:

IngridJ said...

Jag lyssnade just på Ingemar Ernberg. Intressant. Han berättar engagerat och är ödmjuk inför allt som fortfarande är okänt (99% unknown?!)
Spännande att se lax-DNA -fantastiskt vad man ändå kan inom biologin!

Linn said...

Hej Ingrid. Ja, visst är det intressant och boken, Vad är liv?, kan också rekommenderas. Ja, mycket är okänt men det är är väl också ett område där det händer mycket i snabb takt just nu. Är det inte skönt att som pensionär slippa stressa med betyg längre så här års och kunna ta vara på försommaren, förresten? Det skulle jag tycka:-)

IngridJ said...

Jo Linn, jag har aldrig upplevt en försommar så intensivt som i år! En stor lyx!