Sunday, July 28, 2013

Sommarens Studier i Molekylärbiologi Del 2Ja, så här kan det se ut i en av mina kursböcker, ett tröttsam text att ta sig igenom på grund av alla namn på olika protein. Namnen är för mig inte så intressant eftersom glömmer dem direkt då jag ju inte sysslar med det här ämnet på heltid. Det roliga är ju istället berättelser som sätter molekylerna i ett större sammanhang, till exempel:

  • Hur uppstod livet?
  • Hur lever man frisk så länge som möjligt?

För att kunna sätta sig in i hur långt forskningen har kommit i dessa två frågor så måste man sätta sig in i hur DNA, RNA, protein, enzym,  transkription och translation och mycket mera fungerar.

Experiment visade redan på 50-talet att aminosyror, byggstenarna för protein kan bildas spontant ur en gasblandning av enkla ämnen som ammoniak, väte, vatten och koldioxid. 

By GYassineMrabetTalk✉         This vector image was created with Inkscape.    ✓ The source code of this SVG is valid. (Own work from Image:MUexperiment.png.) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Men sedan måste ju många aminosyror sättas samman för att ett funktionellt protein ska kunna bildas. Här behövs DNA som mall. Men DNA-koden behöver protein för att läsas av. Hur bildas dessa protein? På samma sätt som alla protein, med DNA som mall. Men DNA-mallen behöver ju proteiner för att läsas. Och så vidare, det går runt i cirkel.


Det gröna föreställer ett protein som hjälper gör avläsningen av DNA möjlig

I ett avsnitt av vetenskapens värld nu i veckan, visade kemisten John Sutherland hur byggstenarna för RNA kan bildas ur "enkla kemikalier" (typiskt vetenskapens värld att inte gå in på vilka kemikalier det var exakt), vatten och UV-ljus.

Men även om byggstenarna för RNA (som kan vara självkopierande) kan uppstå ganska enkelt så är det inte liv. Liv ska ha ett membran och egen ämnesomsättning såsom en cell. Forskare försöker att återskapa en cell såsom den första cellen kan ha uppstått men har inte lyckats med det.

När exempel våra hudceller delas så kopieras DNA så att den nya cellen också får samma arvsmassa. Vid kopieringen så blir det problem med ändarna, de så kallade telomererna på DNA-molekylerna. De blir lite kortare för varje gång. Elisabeth Blackburn med flera, fick nobelpriset 2009 för detta. För att förstå varför måste man sätta sig in i hur DNA-molekylen är uppbyggd och på vilket sätt den kopieras.  Att telomererna blir kortare spelar ingen roll eftersom detta DNA inte formar några gener, alltså är det inte viktigt på det sätt att det kodar för något protein. Man har frågat sig om en orsak till åldrande kan vara att telomererna, skyddet för det viktiga DNA, till slut försvinner. Det finns ett bot för förtkortningen av telomererna, ett enzym som heter telomeras som finns i hög koncentration i celler som ska dela sig många gånger i kroppen såsom stamceller i embryon. 

Kan man då köpa detta telomeras på flaska för att hålla sig ung? Javisst kan man det, visar en googling, TelomerancePlus, made in USA.
Bevis för att detta skulle vara nyttigt är dock svårare att finna.

Något som också går att köpa på flaska för att pigga upp sig och må bättre är syre. Men syre kan bilda fria radikaler som skadar DNA så tveksamt om det är bra att ta för vana att andas in i höga doser. Fria radikaler är skadligt för vårt DNA men också skadligt för mikroorganismer som angriper kroppen så därför behöver vi dem i viss grad. 
Skadorna på det egna DNA:t skyddas bland annat genom ett antal enzym som finns i cellen och skyddar mot fria radikaler. Också dessa enzym finns att köpa som kosttillskott.

Bland annat kan man inhandla en burk katalas


Eftersom mina elever, i en laboration brukar visa att enzymet katalas återfinns och är aktivt i varierande koncentration i alla möjliga livsmedel som kött, ärtor, bönor med mera så kanske man lika gärna kan äta dessa livsmedel istället.
Men sedan brukar jag även lära ut att protein (till exempel enzymer) vi äter bryts ned i matsmältningen till sina beståndsdelar, aminosyror innan de förs med blodet till cellerna där de kan användas för att bygga nya olika sorters protein eller förbrännas för att få energi till andra processer så därför tycker jag att det verkar märkligt att ta katalas eller telomeras som kosttillskott. Det är svårt att hitta information om det här för att fördjupa sig för om man googlar på enzym, kosttillskott så kommer det mest upp träffar från dem som vill sälja sina produkter.Jag ska ställa frågor om bland annat detta, till mina lärare på kursen om drygt en vecka.

No comments: