Monday, January 6, 2014

Garderoben 2014

Nu vet jag inte om jag ska blogga om vargar i Andalusien eller fåglar i New York eller kläder.

Robin, Vandringstrast, Bronx Eget foto

Iberisk varg Eget foto
Det blir kläder och det andra kommer i senare inlägg.

På höstterminen visade vi filmen Shop´Til You Drop i skolan. Den beskriver den ökande konsumtionen ur ett deprimerande perspektiv, bland annat hur naturresurserna urholkas.  Jag tittar som tidigare sagt på Kirsten Dirksens dokumentärserie på youtube. Människor beskriver hur de valt att leva enkelt och hur de gjort sig av med överflödet av saker. I ett av avsnitten nämns initiativet Project 333. Det hela går ut på att man ska klara sig med 33 kläder, skor och smycken i tre månader. Jag tänkte att i USA kanske det är en utmaning men att  jag kanske kunde klara det utan att behöva lägga undan ett enda plagg. Så var det inte, säkert hälften av kläder, smycken och skor fick jag rensa bort och magasinera nere i källaren för att begränsa mig till 33 plagg.

Kvar blev favoriterna i favoritmaterialen.


Eget foto

Favoritmaterial nummer ett är siden


Klänning i siden Eget foto


Uppförstoring av sidenklänning  med USB-mikroskop Eget foto

Om man förstorade upp ännu mycket mer så skulle det visa sig att siden består av protein. Den biologiskt bildade vet att proteiner vanligtvis görs i celler, med DNA (gener) som mall. Cellerna som tillverkar proteinet till siden och generna, mallen för hur proteinet ska se ut, sitter i en viss Bombyx Mori, en fjäril. Alla proteiner är byggda av aminosyror och det finns bara 20 stycken olika aminosyror men det är den unika ordningen på aminosyrorna som bestämmer ett proteins egenskaper. I silke är aminosyrorna ordnade på ett sådant sätt att proteinet får en form som gör att det återkastar ljus på ett vackert sätt. Denna ordningsföljd är det som finns nedtecknat i DNA.


Hur proteintillverkningen i cellerna går till, är rätt så komplicerat men fantastiskt roligt att förstå. Här kan du se en film om det.


Ju mer jag förstår detaljerna i hur processen går till, desto mer inser jag hur svårt det vore att tillverka siden syntetiskt, utan hjälp av Bombyx Mori. Det finns ju något som ibland kallas för konstsiden men det är inte alls samma material.

Lite fler favoritmaterial:

Lin Eget foto
Ull Eget foto
Ull är också protein och då finns generna och tillverkningen i till exempel getter i Tibet.Bomull och lin däremot har fibrer av cellulosa. Cellulosa är egentligen sammanlänkat druvsocker men sammanlänkat på ett sådant sätt att vi inte kan bryta bindningarna och förbränna sockret. Alltså är det ingen idé att äta sina jeans i ett nödläge.

Hur cellulosa görs är också ganska komplicerat men lika fascinerande som proteintillverkningen.
Här kan du se ett av delstegen. en föreläsning om hur glukosenheterna, byggstenarna till cellulosa tillverkas från luftens koldioxid.Ju mer jag förstår på djupet, hur djur kan tillverka material som siden och ull och växter material som bomull och lin, desto mer gillar jag dessa material jämfört med syntetiska material. Genom årmiljoner av evolution har celler utvecklat fantastiska processer för att göra dessa material av enkla kemiska föreningar. Och människors användande och förfining av dessa material är tusentals år gammalt.


No comments: