Thursday, March 3, 2016

Sportlovspyssel

Jag gillar att stanna hemma på sportlovet. Tycker att tiden går långsammare då.

Det bästa är att kunna sova länge på morgonen. Jag försöker börja dagen med jobba med jobbet en timme. Då använder jag appen Timesheet.
Annars har jag byggt en hönsgård. Utbudet av snygga hönsgårdar är knapert. Och de som finns är dyra. Men jag köpte Julas växthus och kombinerade stommen med kompostgaller. Alltihop ihopsatt med buntband. En presenning från Biltema som regn- och solskydd. Loftets golv är också kompostgaller täckt med hö. Till reden har jag använt murarhinkar från Jula. Allt i en grön färg. Gården kommer knappt att synas när gräsmattan är grön.
Som ledord vid detta bygge har jag haft "lättstädat". Höns skitar ned rätt mycket och därför vill man ha en utegård som kan flyttas runt på gräsmattan. Då blir det inte skitigt, utan istället gödslat, där buren har stått. 

Vit tupp och svart höna Eget foto
Hönsgödsel betyder mer kväve, N och fosfor, P till gräset. Med hjälp av det kan gräset göra sina proteiner, sitt DNA och sina ATP-molekyler och växa bra.

Som hönsägare kan man vara ansluten till så kallad genbank. Genbanker är viktiga för att bevara en mångfald av gener i en tid då förädling leder till mer och mer genetiskt lika växter och djur. Växter och djur som används i storskalig matproduktion kan till och med vara kloner, alltså identiskt lika i sina gener.

Sen har jag även sportat på sportlovet förstås. Långfärdsskridskor och dans.

No comments: