Thursday, March 3, 2011

Dags att börja utbilda sig i höst men vilken extra besvärlig elev jag kommer att bli

Tror fortfarande att det bästa sättet att lära sig, är att  jobba i yrket och utsättas för granskning på plats av personer med civilkurage nog att säga sanningen men för att vara säker på att ha jobbet kvar med nya lärarlegitimationen gäller det nog att hoppa på en formell påbyggnadsutbildning till speciallärare.  
Jag är jätteglad över att det nu ställs högre krav på lärare. Det borde dock vara riktiga krav, inte bara krav i pappersform.  Halveringstiden på de (i värsta fall korvstoppnings-) kunskaper som ger en examen är kort, de måste kunna omsättas och ständigt förnyas för att vara värda något i praktiken. Och det finns skrämmande exempel på behöriga lärare som aldrig borde ha fått någon behörighet. Tack och lov för provåret, hoppas att det blir allvar.


Hursomhelst, det verkar som att jag är behörig att söka in på den här utbildningen, har ju på fritiden faktiskt skrapat ihop några matematikpoäng utöver lärarexamen. 


Men vilken ettrig och ifrågasättande, besvärlig elev jag kommer att bli nu när jag är bortskämd med att läsa de öppna kurserna från Canada och plocka ihop innehåll efter eget behov. 


angry green monkey
Angry green monkey by Goopymart on Flickr cc (by-nc-sa)

  • Kommunicerar inte läraren via sociala medier som till exempel twitter så blir jag sur. 
  • Måste jag köpa massa tryckta kursböcker så blir jag jättesur. 
  • Får jag inte redovisa med blogg, film och andra medier som alternativ till uppsatser så blir jag inte heller gladare. 
  • Kör de någon gammal tråkig LMS så usch..
  • Värsta tänkbara är om jag  på grund av byråkrati och regler, inte tillåts göra den verksamhetsförlagda utbildningen på mitt eget jobb, då är gränsen passerad.

Ska ha som mål att bli Umeå Univeristets mest besvärliga elev någonsin (om jag kommer in). Envist ställa krav på individualisering, flexibilitet och moderna undervisningsformer, om det så ska gå till domstol.

4 comments:

Kollega said...

Det låter inte som om du blir en besvärlig elev, bara en ganska barnslig en...*retas lite*
(Tänker på min son och hur han låter när han inte får som han vill..:-)

Läste om dig i Lära. Kul blogg..:-)
Lycka till med kursen o keep up the good work!

Linn said...

Tack! Ja, det var skrivet i lite barnslig affekt:)

charlotta wasteson said...

Men kul! För visst kan de som ska lära oss att bli skickliga lärare själva behöva lite utmaningar, tvingas hänga med utvecklingen och tänka nytt! ;-)

Linn said...

Ja, men exakt! Det är ju (lagom) besvärliga elever som driver den pedagogiska utvecklingen framåt. Tack och lov för dem:)