Thursday, December 29, 2011

En Dokumentär från Igår


Det här exemplaret av Drosophila, även kallad bananfluga mötte sitt öde igår eftermiddag, då den gick flög rakt ned i ett glas med vatten, äppelcidervinäger och diskmedel. Det var en fälla, som gillrats av undertecknad med syfte att dränka samtliga av husets Drosophila.Först simmade flugan runt i fällan men låg snart orörlig på ytan av vinägerlösningen. Efter några minuter fiskades den, dränkt och livlös, upp på en bit hushållspapper och placerades på ett vitt A4-ark. Den hade nu blivit föremål för en nyckfull idé om att dess lik skulle studeras och fotogaferas i mikroskop. Den orörliga lilla flugan belystes och fotades med USB-mikroskop. De stora, röda facettögonen, som väckte fascination, zoomades in i närbild.
Då flugan var i skarp närbild rörde den plötsligt långsamt på sitt ena ben. Den var tydligen inte helt död när allt kom omkring. Det ryckte även i ett annat ben.
Det var nu som flugan skulle inleda sin filmkarriär. USB-mikroskopet sattes nämligen i filmläge för att dokumentera dödsryckningarna.


Men flugor av det här slaget är sega varelser som inte ger upp livet i första taget. Efter någon minut hade flugan lyckats komma upp på fötter igen.


Efter att först ha stapplat fram testade den ett litet skutt inför kameran. Sedan några skutt till.


Den här historien slutar med att Drosophilan, efter att först ha krupit runt lite i mikoskopet, lyfte från A4-arket och flög iväg ut i vardagsummet, mot sin frihet. Dess näradödenupplevelse är nu förevigad på Youtube och genom det här blogginlägget.

Fotona och filmerna är tagna med ett USB-mikroskop från Kjell & Company. Filmerna är sedan redigerade och musiksatta med youtubes redigerare.

Drosophila och deras gener är väldigt mycket studerade inom forskning läs mer här och i de vidare länkarna

No comments: