Saturday, January 14, 2012

Naturkunskap i Köket

Eget foto

Den nyligen utkomna boken Matmolekyler av Lisa Förare Winblad och Malin Sandström är en receptbok kombinerat med fakta om biokemin vid matlagningen. Här kan man bland annat läsa om hur man får till den så den så kallade Maillardreaktionen som ger den bästa stekytan på köttbiten i stekpannan. Eftersom jag spenderar mycket tid i köket med att laga mat på helgerna och har boken liggande där så blir det trevlig fortbildning att läsa lite om reaktionerna som pågår på spisen, i väntan på att maten ska bli klar.

Tyvärr tar inte boken upp så värst mycket om biokemin i sallad, frukt och grönsaker, som ju också är ett intressant område. Som att etylengas (eten) produceras av till exempel bananer och överförs till andra frukter i samma fruktskål och påskyndar dess mognad. Användbart när man vill att avocadon ska mogna snabbare.

Personligen tycker jag att det är helt onödigt att köpa grönsallad i affären. Nu på vintern är det mycket enkelt, billigt och vackert att odla ärtskott och solrosskott själv i ett fönster eller under en lampa. Det gör jag, så att det räcker till en stor grönsallad om dagen. På sommaren kan man plocka sallad direkt från gräsmattan om man inte vill odla i trädgårdsland och det kan man läsa om i till exempel boken Vanliga vilda växter till mat, krydda och trädgård av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf och Anders Pederssen.

Ärtskott i mitt köksfönster Eget foto2 comments:

IngridJ said...

Ser gott ut med ärtskott. Hur gör du?

Linn said...

Hej Ingrid.

Det är gott, speciellt om man låter dem ligga en stund i kallt vatten innan de blandas i salladen. .

1. Köp ett paket med gula ärtor,ej kokta förstås:)
2. Fyll en blomsterlåda eller en kruka med jord och ställ i ett fönster eller under en lampa
3. Häll i ärter så att de täcker ytan.
4. Vattna varje dag
Snart växer det!

Samma sak gör jag med solrosfrön

Man kan blötlägga ärtorna över natten några timmar innan man odlar dem om man vill men det behövs inte. De är mycket lättodlade och tacksamma små växter bara man vattnar dem

Lycka till.