Wednesday, November 28, 2012

Den digitala kikaren är nu i bruk

Jag köpte ju en digital kikare från Sony på höstlovet. Var den värd sina pengar? Ja, det var den (för mig). Passar bra för mig som är ständig nybörjare på fåglar. Jag gick ju en kurs förra året, som trogna bloggläsare kanske minns. Trevlig kurs, katederundervisning+ utflykter, jag lärde mig inte direkt någon fågel av det.

Filmade fåglar hamnar nu på youtube och kan studeras i lugn och ro, istället för att de flaxar iväg. Det går också enkelt att skicka iväg en fråga till en mer kunnig person. Tursamt nog så återfinns vissa fågelkunniga pedagoger i sociala medier. Här är mina första två filmer om fåglar.

j






Monday, November 19, 2012

Nytt läromedel i naturkunskap, biologi, samhällskunskap

Nytt läromedel 

Länge har jag använt mig av forskning.se och temat planeten för att undervisa i avsnittet miljö i naturkunskap. Det är ett bra läromedel men det börjar bli några år gammalt (det producerades år 2006.)

Nu har det också kommit en filmserie som heter Nature Inc från BBC. Översatta avsnitt av nature Inc finns att streama via SLI eller att beställa. Det finns också gratis filmhandledningar på svenska.

Nature Inc. is a TV documentary strand about the economics of ecosystems and the links between the environment and the global market.(http://www.natureinc.org/home.htm)

Young Bufo marinus By Bidgee (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Kanske är det det bästa jag sett någonsin om miljöproblemen. Det blir tydligt vilken hög summa pengar (miljarder dollar) som kan vara kopplade till ekosystem.  Det blir uppenbart när man ser dessa filmer att miljökunskap, naturkunskap och biologi är samhällskunskap.
Filmerna är också bra eftersom de även tar upp positiva exempel, de ger en känsla av att problem går att lösa. Avsnitten är drygt 20 minuter långa vilket är lagom.



By Richard Ling (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons


Hur jag ersätter lärobokstext med film

Jag som gillar prov har även prov på filmer. Det fungerar om man har möjlighet till individanpassad undervisning. Det som behövs är att eleverna har möjlighet att se filmen via en egen dator och att de har instuderingsfrågor till filmen. Då kan de sitta och pausa filmen och spela om stycken som de inte förstått samtidigt som de svarar på frågorna. Det här sättet att se, tycker jag fungerar bra för filmer som innehåller mycket fakta. Sedan har de prov på frågorna och svaren. Filmhandledningens diskussionsfrågor fungerar ju fortfarande, om man även vill samla eleverna i grupp och diskutera efter att de har sett filmen, som fördjupning.

(När jag själv ser på tv-program som innehåller mycket fakta, till exempel Vetenskapens Värld så ser jag också alltid dessa i Play så att jag kan pausa och ta om stycken.)

Ett avsnitt att börja med

Jag kan till exempel rekommendera avsnittet Främmande hot. Det handlar om problemen med införda arter i Australinen. Mina instuderingsfrågor här. Jag hade till  ingen aning om att kameler var ett problem där men nu har jag lärt mig det.

By S. Taheri (Zoo, own work)[see page for license], via Wikimedia Commons

Mål

Citat från skolverket:


Biologi1
Ekosystemens struktur och dynamik. Energiflöden och kretslopp av materia samt ekosystemtjänster.
Naturliga och av människan orsakade störningar i ekosystem med koppling till frågor om bärkraft och biologisk mångfald.
Populationers storlek, samhällens artrikedom och artsammansättning samt faktorer som påverkar detta.
Ekologiskt hållbar utveckling lokalt och globalt samt olika sätt att bidra till detta.

Naturkunskap 1a1, 1b
Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.

Internationella relationer
Globaliseringens betydelse för individer, grupper och samhällen samt möjligheter och utmaningar för miljö och resursfördelning.

Samhällskunskap 3
Globalisering och dess betydelse utifrån ett demokratiskt, ekonomiskt och politiskt perspektiv samt för individer, grupper och nationer. Analys av utmaningar som individen, nationen och jorden står inför i en globaliserad värld.


Sunday, November 11, 2012

Ett Annorlunda Lördagsnöje

I lördags var jag på Naturhistoriska Riksmuseet och det handlade om nättjänster inom biologi

Skrämdump av inbjudan

Speciellt fick vi lära oss om en ny webbtjänst som heter Naturforskaren som beskriver gräshoppor och trollsländor och andra djur. Härligt att höra att vikten av ha med mer fakta utöver det som majoriteten ofta söker information om, betonades, då det ger läsaren möjlighet att bredda sitt intresse.


By Jalil Arfaoui (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Jag hade fördomar om att nästan alla grönbiologer var teknikfientliga men så är inte alls fallet. De som deltog under lördagen på naturhistoriska verkade enormt kunniga inom biologi men också digitalt kompetenta. Flera  återfann jag på twitter och det pratades hela dagen entusiastiskt om fördelarna med nätbaserade resurser inom till exempel artbestämning och om vikten av att kommunicera kunskap om naturen. Fantastiskt!

Förutom Naturforskaren nämndes också den kommande resursen DNA-nyckeln, ett verktyg för att artbestämma med hjälp av DNA, mycket spännande. Dessutom presenterade sig museets jourhavande biolog, som svarar på allmänhetens frågor om biologi. Han verkar mycket digitalt kompetent och finns också på twitter.

I minglet med deltagarna fick jag också veta mer om projekten

Tipset om att delta i eventet på naturhistoriska fick jag av Dan Frendin som också skulle dit. Jag fick också tillfälle att i helgen höra om Dans inblandning i resor till olika länder med tema naturkunskap och digital teknik och forskning inom naturkunskapsundervisning. Mycket spännande.

White tailed eagle By Surub (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Trevligt är också att han har stor kunskap om bland annat fåglar, samtidigt som han har mycket digital kompetens. Jag, som misslyckats med mina försök att lära mig fåglar, trots kvällskurser och fågelkvitter på cd, får nu nytt hopp. Min nya digitala kikare i kombination med sociala medier och Dans kunskap ska nog göra att jag lär mig till slut.

Det har ju varit roligt och gått framåt tycker jag, de senaste åren med mina försök att lära botanik med hjälp av digitala verktyg som Den virtuella floran och Digiflora i kombination med smartphone och Evernote. Så nu hoppas jag på detsamma med fåglarna och sen kanske småkryp, mossor, lavar och så vidare.
Senast idag studerade jag en buske ute i trädgården och kunde jämföra med gamla anteckningar i Evernote från i somras:

Bild från min anteckning i Evernote i somras  där jag också skrivit: Är det benved vid muren mot garaget? Ska i så fall bli röda frukter till hösten..


Bild från idag (11 november). Samma buske som på bilden ovan


Saturday, November 3, 2012

Om en Ny Pryl och En kurs där lärandet verkar hålla i sig

Ny Teknik


Befinner mig på ett hotellrum i New York nu på höstlovet. De andra är ute och shoppar och jag passar på att blogga. Jag har nämligen redan spenderat alla mina pengar på en digital kikare. Bilder och filmer från denna kikare hoppas jag kommer att pryda många blogginlägg framöver. Ska ha den med i bilen och fånga de rovfåglar, älgar med mera ofta siktas från bilen påväg från eller till hemmet.

Eget foto

En skräddarsydd guidetur i bergen


Igår besökte vi Catskill Mountains. Det visade sig att en  "klasskompis" till mig från PLENK2010 (en massive open online-kurs som den här bloggen i allra högsta grad var inblandad i) bor just vid Catskill, så via facebook bestämde via att träffas. På så sätt fick vi en guidad tur där uppe i bergen. Här sitter vi på hennes stammisfik uppe på en av bergstopparna. Det här är, tycker jag, ett exempel på hur sociala medier kan berika "verkligheten" och hur en kurs av typen PLENK2010 ger verktyg ( t ex PLN) för att lära vidare långt efter kursens slut.


Eget foto
Området Catskill mountains brukar jag nämna i undervisningen som ett exempel på att det går att tjäna mycket pengar genom naturvård.

Eget foto
År 1996 beslöt man i staden New York att investera nästan en och en halv miljard dollar för att skydda och restaurera vegetationen i avrinningsområdet Catskill Mountains. Ekosystemen i området förser staden med dricksvatten av god kvalitet. Att bygga ett reningsverk skulle ha kostat 5–6 gånger mer. Dessutom skulle det ha tillkommit en årlig driftskostnad på omkring 300 miljoner dollar. (http://www.sou.gov.se/mvb/pdf/Svenska%20Resilience.pdf)