Saturday, March 17, 2012

I affekt

Det är lördag morgon. Sovmorgon, kaffe och en ledig helg att se fram emot.

A small cup of coffee
By Julius Schorzman (Own work) [CC-BY-SA-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Tyvärr, så råkar jag då direkt få syn på ännu ett inlägg i den stora oändliga skoldebatten. Författaren till detta inlägg minns att jag träffat på ett seminarium en gång, verkade kunnig och engagerad. Men jag är sedan länge så trött på inläggen om svenska skolans kris.

En lösning på krisen kan ju vara att försöka kopiera Finlands skola, men, kan inte några undervisningsråd, i detta innovativa land slå sina kloka huvuden ihop, agera, genom att ägna sin energi åt lite alternativt informellt experimenterande utanför systemet.

Skapa på skoj en informell, skitsvår helt frivillig prövning för oss lärare och gör ett pilotprojekt. Pröva ämneskunskaper med ett flera timmar långt skriftligt prov. För dem som klarar provet, pröva ledaregenskaper, digital kompetens och förmåga att förklara i svåra praktiska övningar inför jury. För dem som klarar det, skapa ett utvärderingsformulär och låt läraren se till att minst 500 före detta elever fyller i det. Alltihop det här kan ju göras digitalt vill jag bara tillägga.

Om någon klarar hela denna prövning, ge bort en inofficiell, informell certifiering, badge eller ett enkelt diplom eller omnämnande eller omdöme. Sprid resultatet med gräsrotsmedia, eller förresten, det lär sprida sig självt. Leder det ingenstans så kan man ju hävda att det vara bara ett experiment på skoj och leder det framåt så blir alla glada.

Vore mer handlingskraftigt än att dagarna i ända älta brister i ett jättesystem som man själv är en del av och som eventuellt redan har havererat för länge sedan. Risken är att det blir rundgång och otydlig gröt liksom. Det kanske inte finns någon fungerande nödbroms att dra i längre heller. Och att "sätta sig ned", det är jag tveksam till.

Skrivet lite i affekt, som sagt. (Jag raderar säkert detta impulsiva inlägg sen)

Egen teckning i paint

No comments: