Monday, April 30, 2012

Innovationer som bygger på naturkunskap

Tipping Point-världens chans heter en utställning just nu på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen fokuserar på smarta klimatlösningar istället för domedagsprofetior. Här är ett TED-talk om begreppet Tipping Point av Johan Rockström från Stockholms Universitet.


När jag var på utställningen Tipping Point, så hade Ekoteket på kulturhuset en kväll temat Gatsmart Odling med författaren Ulrika Flodin Furås. Det diskuterades att det är viktigt att odla även inne i stan, inte bara för att det blir närodlat, utan för att pollinerande insekter ska kunna ta sig fram även genom stan. Flera projekt nämndes under kvällen, till exempel
Jag tycker att utställningen, den kvällen som vi var där, lyckades med ge en känsla om att det går att påverka i det lilla och att det till och med är roligt att påverka och inte bara sådant som man borde göra för att döva sitt dåliga samvete. Bara en sådan sak som att vi fick ta små sticklingar från deras odlingar för att ta hem och plantera själva. Temat och upplägget är även intressant eftersom det verkar intressera den yngre generationen till skillnad från andra utställningar om natur och miljö som tenderar att locka mest pensionärer (detta är bara en privatspaning från mig) Något att inpireras av i skolan.


Share photos on twitter with Twitpic
Sticklingar från Kulturhuset Eget foto
Naturkunskap 1a1, Naturkunskap 1b

Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.

Biologi 1

Ekosystemens struktur och dynamik. Energiflöden och kretslopp av materia samt ekosystemtjänster.

No comments: