Monday, March 18, 2013

Det går fort nu

Det är som att tiden går mycket snabbare så här års. Sportlov, påsklov och andra lediga dagar styckar upp terminen och det är mycket man vill hinna med. Exempelvis att vara utomhus och följa årstidsförändringen.De ljusare dagarna ger energi att ta tag i, planera in och organisera mer saker och så rusar tiden

Några av de äventyr som väntar i vår och sommar:

Först så ska jag och några kollegor på en intressant fortbildning. Vi ska få lära oss om bland annat  sprängämnen och explosioner på FOI, samt diskutera studiebesök som pedagogiskt verktyg. Dessutom blir det besök på Rymdbolaget.


I helgen blev det också klart att jag i juni får möjlighet att åka till Texas, USA, tillsammans med några andra lärare, för att delta i en stor konferens som heter ISTE. Konferensen handlar om ett av mina stora intressen, teknik i utbildning. Det ska också bli intressant att se den här delen av USA, som jag nog kanske inte annars hade kommit mig för att resa till.
By LoneStarMike (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

I övrigt ser jag också fram emot växthus- och kajak-säsongen nu efter en fin vinter med mycket sol, skidor och skridskor.


Eget foto

Tomatplantor Eget foto

Eget foto

4 comments:

Anders Classon said...

Hej!

Såg din trevliga blogg när jag var ute på nätet och letade efter natur och "rymd".

Såg också att du associerade rymdbolaget med "rymden" eller din fina bild av stjärnhimmeln.

Idag heter inte rymdbolaget Rymdbolaget längre utan SSC en bokstavskombination som enligt företaget inte syftar på något.

Allt detta kommer sig av att man 2011 avyttrade det som rymdbolaget tidigare var kända för, nämligen sin satellitutveckling.

Idag finns endast raketskotten från Esrange kvar men de trillar ner en bit från uppskjutningsplatsen efter ca 3 - 6 min i sk u-gravity (= ovanför atmosfären).

Den största delen av verksamheten är antenner på marken som tar ner (och skickar upp) data från (till) satelliter.

/ Anders

Linn said...

Hej Anders och tack för din informativa kommentar. Ja, nu har vi varit på studiebesöket, som var mycket intressant i sin helhet. Vi fick höra lite om de förändringar som du skriver om, på det tidigare Rymdbolaget, nu som du skriver, SSC (Swedish Space Corporation?) Det var mycket jag inte kände till och jag har ännu inte hunnit blogga om det. Jag associerar nog fortfarande det hela till viss del med rymden dock.

Anders Classon said...

Hej o tack för svar!

SSCs ledning gick ut internationellt i april 2011 med att säga att nu heter bolaget SSC vilket inte ska tydas Swedish Space Corporation eller Rymdbolaget

http://news.cision.com/se/ssc-pir/r/ssc-expanderar-i-varlden,e226027

Idag satsar man på något som kallas Esrange 2.0 som ska bli framtiden hoppas man. Nya byggnader och satellituppskjutningar från 2018.

Detta har man dock pratat om under de senaste 30 åren. Se en intervju med rymdnestorn Sven Grahn:
http://www.popast.nu/wp-content/uploads/2012/12/grahn-2006-2.pdf

Pratade i tisdags med just Sven Grahn som skakade på huvudet när jag frågade om raketuppskjutningar från Esrange.

För att detta ska bli verklighet måste man komma överens med norrmännen att "skräp" från de första stegen får falla ner i Norskt vatten dvs i Nordsjön / Barents hav.

Anders Classon said...

Rättelse: Pratade i tisdags med just Sven Grahn som skakade på huvudet när jag frågade om satellituppskjutningar från Esrange.