Sunday, November 3, 2013

Små berättelser är bra att haNu har det varit höstlov och regnigt. Jag har passat på att läsa Grundämnenas sällsamma liv- En kulturguide till det periodiska systemet av Hugh Aldersey-Williams. Boken innehåller bland annat små berättelser ur historien om makt och lyx med koppling, kemi och sådana samlar jag på, de är alltid bra att ha till hands om man vill få andra intresserade av ett ämne. Efter att ha läst boken samt kompletterat med lite googling, kan jag till exempel lägga två ytterligare berättelser om den flytande metallen kvicksilver till samlingen. (Se tidigare blogginlägg).Det var ungefär 200 år före vår tideräkning. Kejsaren av Qindynastin, kallad förste kejsaren av Kina, var besatt av tanken på evigt liv. I sökandet tog han hjälp av lärde män, så kallade alkemister, en slags forntida kemister. När några av dessa gjorde honom besviken lät han begrava flera hundra lärda personer levande. Kejsaren intog till sist kvicksilver i tron att detta skulle vara det livselixir som skulle göra honom odödlig. Istället dog han av förgiftning.
Innan han dog hade han låtit tillverka den armé i bestående av fler än 8000 soldater i verklig storlek, gjorda i lera, den så kallade terrcottaarmén skulle vakta hans grav.


Kejsaren lät också tillverka sin egen gravkammare, föreställande hans palats och rike i miniatyr. Denna kammare är ännu inte utgrävd. Vattendrag och sjöar gjordes av kvicksilver istället för av vatten.1
Mer än tusen år senare, i en annan del av världen, byggdes den medeltida, muslimska palatsstaden Medina Azahara, av kalifen Abd-ar-Rahman III. Staden var belägen i södra Spanien och inne i palatset fanns en hel bassäng fylld med kvicksilver. När kvicksilvret kom i rörelse så reflekterades solljuset på ett effektfullt sätt på väggarna i palatset. Flera andra förnäma muslimer hade även de liknande prydnadsbassänger vid denna tid.2


1. Qin Shi Huang Engelska Wikipedia. 3 Nov. 2013 http://en.wikipedia.org/wiki/Qin_Shi_Huang;.
2. Aldersey-Williams, Hugh Grundämnenas sällsamma liv- En kulturguide till det periodiska systemet. Bookwell 2012

6 comments:

IngridJ said...

Låter som en intressant bok även för andra än kemilärare. (Men berättelser av den här typen kan säkert väcka intresse hos elverna!)
Jag har nyss kommit hem från min 4:e Kinaresa, den här gången har jag inte sett terrakottaarmén, första gången jag såg den blev jag helt förstummad, den är magnifik!
Vilket storhetsvansinne hos förste kejsaren!

Linn said...

Å vad kul, då ska jag genast gå in i din blogg och läsa om din resa, jag skulle också vilja åka dit! I vinter ska jag till Andalusien iallafall så då kan jag beskåda ruinerna av Medina Azahara :)

IngridJ said...

Jag tipsade biblioteket om boken och de har köpt in den.
Jag fick den idag, blir spännande att läsa.

Linn said...

Kul, vad tycker du om den?

IngridJ said...

Idag kom den boken som en vinst till mig: jag hade vunnit i FoF:s korsord. Kul, det är en bok som är skojig att ha. Vinsten bestod av en bok till: Germanerna av Tore Jansson. Ibland har man tur!

Linn said...

Vad roligt, grattis!