Wednesday, June 30, 2010
Funderingar om Twitter i Undervisning
Vid diskussioner så tror jag absolut att det vore en specialpedagogisk fördel med att elever får alternativet att göra sitt inlägg skriftligt istället för muntligt om de vill. Vilken möjlighet för den som stammar eller pratar för tyst. Jag ser framför mig att man sitter tillsammans runt ett bord med en skärm där min twittersida visas, elevernas kommentarer kommer upp efter hand på skärmen. De gjorde så på föredraget Roligare timme med nya medier som jag var på i april. Och till och med jag vågade på det sättet ställa en fråga i folksamlingen, det brukar jag sällan göra om man måste räcka upp handen eller be om ordet.
Några frågor som jag söker svar på:
Kan man ha flera konton kopplat till samma mobilnummer?
Fungerar det med alla mobiler/mobilabonnemang?
Är det helt gratis?
En uppgift på sommarkursen jag läser var att lägga till Twitter till den här bloggen. Jag kom inte på nåt annat än forskning.se, NASA och CERN men det känns jättekrystat. Fågelskådningsrapporter hittade jag inte...
Tuesday, June 29, 2010
Web 2.0
Jag grät hemma framför svt.play när kronprinsessan nyligen gifte sig, utan att vara förtjust i varken bröllop eller kungligheter. Men det var ett ögonblick av gemenskap. Stämningen, kommentarer i realtid från facebook från världen. Har man uppkoppling, så finns gemenskap och sammanhang, var man än befinner sig.
Musik som berör leder till gemenskap. Det kan vara på en vanlig rockkonsert. Det kan också vara när jag lyssnar på ett youtubeklipp, ser att det är visat 24 miljoner gånger och läser andras kommentarer som beskriver det som jag själv känner och jag kan också kommentera själv.
Flyktiga vänner och bekanta som försvunnit under åren återkommer via facebook och så knyts människor samman igen.
Om nu gemenskap och sammanhang förskjutits från byn till web 2.0 så borde också lektionen i klassrummet (1 lärare-30 elever-45 min) förskjutas mot web 2.0! Eller hur Jan Björklund? Det går segt men framåt. Delning pågår på lektion.se. Vi i arbetslaget bygger vår kalender i Fronter istället för att alla sitter med sin egen kalender och sin egen pärm. I min kurs har eleverna tillsammans nu i flera år byggt upp en forumdiskussion kring Internets för- och nackdelar som är djupare än vad jag, eller gubbväldet, t ex John Seely Brown som talade i kursen, kan åstadkomma Obs, inget personligt mot honom, jag vet inget om honom. Jag skulle gärna citera mina elever men vet inte om jag får, måste läsa kapitlet Lag och Rätt på Internet först.
En dröm vore om alla äldre lärare öppenhjärtligt delade med sig av sin erfarenhet till yngre genom film och blogg. Och om ”like-knappen” och liknande fenomen spred sig till skolans värld så att eleverna hade möjligheten att anonymt kommentera och utvärdera varje lärotillfälle. Vilken kvalitetshöjning!
Tuesday, June 22, 2010
Måste bara göra ett avstamp...
I Matematik A- fungerar det med Theducations (ja, jag har jobbat där) självrättande diagnostiska test som bryter upp kursen i många små, små delar och ger feedback på att man fattat efter varje del.
I Naturkunskap A - fungerar det med planeten med tilhörande tipskupong för G-nivå, boken Synpunkt A med tillhörande webblicens.
I Naturkunskap B - fungerar det hyfsat att plocka ihop valda delar från mitt exjobb (inte hela) och länka ihop i Fronter
I Kemi A, B Biologi A, B-fungerar det med digitala grejer från MERLOT och att hänvisa till http://www.ehinger.nu/undervisning/
Specialpedagogiskt-fungerar det med diagnostiska test med flervalsfrågor (ja det går att göra på VG-nivå), ex i Fronter efter ett genomgånget stycke för dem med skrivsvårigheter, samt att klippa itu långa matteprov i mindre delar och göra en i taget istället för hela på en gång för dem med exempelvis koncentrationssvårigheter, countdownclock för både lärare och elever som har svårt med tidsuppfattning, diskussionsforum på nätet för dem som inte vill prata i grupp..
I arbetslaget-fungerar det att ha en gemensam kalender i t ex Fronter där alla lägger in sina möten, prov osv.
Ser också fram emot att i sommar testa Google Wave, inlämningsuppgift i matematik A med Google Sketch och Google Earth,Twitter i kombination med filmvisning, inom eller utanför KTH-kursen :-)
Jakten har börjat
En reflektion efter att ha blivit klar med första delen av KTH-kursen är denna:
Att läsa information (med sisådär layout) är ganska tråkigt men kanske nödvändigt, att skapa sin egen blogg i ämnet är roligt och kreativt. Att man följer sina egna framsteg i kursen, håller koll på studietakten med hjälp av grön och röd färg och godkänner sig själv på vissa delar är ju kanon!