Wednesday, June 30, 2010

Funderingar om Twitter i Undervisning

I skolan kanske jag möjligen kan använda det även om jag är lite skeptisk. Ser framför mig hur jag skickar iväg elever på en liten fältstudie eller studiebesök och själv sitter jag och myser framför datorn och dricker kaffe. Eller att de sitter och läser, grupparbetar och räknar på valfri plats och ställer sina frågor samt rapporterar med hjälp av mobiltelefonen.


Vid diskussioner så tror jag absolut att det vore en specialpedagogisk fördel med att elever får alternativet att göra sitt inlägg skriftligt istället för muntligt om de vill. Vilken möjlighet för den som stammar eller pratar för tyst. Jag ser framför mig att man sitter tillsammans runt ett bord med en skärm där min twittersida visas, elevernas kommentarer kommer upp efter hand på skärmen. De gjorde så på föredraget
Roligare timme med nya medier som jag var på i april. Och till och med jag vågade på det sättet ställa en fråga i folksamlingen, det brukar jag sällan göra om man måste räcka upp handen eller be om ordet.

Några frågor som jag söker svar på:

Kan man ha flera konton kopplat till samma mobilnummer?
Fungerar det med alla mobiler/mobilabonnemang?
Är det helt gratis?

En uppgift på sommarkursen jag läser var att lägga till Twitter till den här bloggen. Jag kom inte på nåt annat än forskning.se, NASA och CERN men det känns jättekrystat. Fågelskådningsrapporter hittade jag inte...

6 comments:

Elisabeth said...

Hej! Jag är hittills positiv till det mesta jag testat på kursen, men just twitter i undervisningen funderar jag fortfarande över. Jag tyckte det var extra roligt att läsa dina tankar kring twitter i diskussioner. På min blogg har jag nämligen lagt in en liten film om ett twitter-experiment på ett amerikanskt universitet. Där använder man det precis så som du beskriver och det tror jag kan funka riktigt bra, särskilt i stora grupper. Gäller att alla har dator bara, eller kanske bra mobiler.

John said...

Testa att använda tweetdeck http://www.tweetdeck.com/ Då kan du vara inloggad på flera konton samtidigt. Det är nog enklast om du har en iphone eller en android-mobil.

Det kostar att skicka datatrafik men det är en väldigt liten mängd data i en tweet. Fast gör man det mycket och ofta kan det ju dra iväg såklart.

Linn said...

Tack Elisabeth och John, håller på att kolla era tips just nu!

Linn said...

Minsann, nu har jag sett den här interssanta filmen
http://www.youtube.com/watch?v=6WPVWDkF7U8 via Elisabeths blogg och av filmen och tillhörande kommentarfält så verkar det ju fungera. Men några nämner att Google Wave skulle funka bättre om eleverna bara har datorer. Ska testa http://www.tweetdeck.com/ så fort jag fått min androidmobil som just nu är påväg:-)

Anders Isaksson (alias gubbenpetson) said...

Tack för tipset Linn att använda Twitter vid diskussioner. Faktiskt första riktigt användbara tipset jag sett på hur man skulle kunna använda Twitter.
På några elevfester har vi kört underhållning parallellt med en "SMS-tjänst" som fungerat ungefär likadant. Och blivit en stor succé. Tänk dig att du kopplar upp dator-projektor på en vit duk ovanpå scenen. Sedan lägger du bara upp texten "Festens sms-tjänst. Skicka till 070-1234567 och det hamnar här på duken". Efter några minuter när de fattar hur det fungerar kommer det att flöda av roliga meddelanden från eleverna. T.ex min klass-X är bäst, Putte är söt, Volvo rules, osv. Risken är förstås också att någon inte har omdöme och lägger ut taskiga saker, så därför har vi alltid kört ut deras sms genom filter, dvs en vuxen som fungerar som moderator, dvs läser allt innan det publiceras och kastar det som saknar omdöme. Här skulle man säkert kunna använda Twitter istället för att manuellt lägga in dessa sms i ett presentationsprogram som rullar på. Men kan man rensa/moderera i Twitterflödet?

Linn said...

Vad kul Anders! Det är ju precis som på dina elevfester som jag vill att det ska bli på mina lektioner! Vilket var presentationsprogrammet som ni använde? Jo, vad jag förstår så kan man radera i twitterflödet.