Friday, April 22, 2011

Lektionsmaterial till Vetenskapens Historia Del 5

Jag har just tittat på del 5 i BBC-serien Vetenskapens Historia. Det här avsnittet, som finns på svtplay till och med 28 april handlar om sökandet efter svaret på frågan:

Vad är liv?

Här får man bland annat  höra berättas om när man upptäckte att blodet cirkulerar i kroppen, när man upptäckte den första cellen och hur man fick klart för sig vad DNA var.
(Jag gillar verkligen deras sätt att berätta och funderar över om man skulle kunna göra ett helt kursupplägg i naturkunskap med den här seriens alla delar som bas.)

Här är några övningar och uppgifter jag brukar använda, som passar bra som lektionsmaterial i samband med just det här avsnittet. De flesta går att fördjupa sig i mer eller mindre och är på så sätt flexibla, de går att använda även om förkunskaperna hos eleverna är olika.

1. En förförståelseövning/diskussionsövning. Här har jag gjort den i Google Docs men om man är i ett klassrum så kan man lägga fram konkreta föremål på en brickor istället. Pröva gärna själv att sortera Uppgiften är att:
sortera sakerna i nederkanten i Liv och Inte Liv. Sedan ska man motivera varför man sorterat som man gjort. Passar bra som gruppövning. En variant är att sortera i Innehåller Celler och Innehåller Inte Celler.



2.Att jobba med en begreppskarta.
Uppgiften  är att försöka pussla ihop alla rutor genom att flytta och dra streck mellan de gröna och vita rutorna så att det blir ett riktigt sammanhang. Begreppskartor eller Concept Maps kan du läsa mera om här eller här.




















3. Blodomloppet kan vara svårt att enbart läsa sig till hur det fungerar. En bra övning är att göra en berättelse om en bloddroppen eller en röd blodkropp som färdas runt i blodomloppet.  Starta i benet till exempel och sluta på samma ställe. Berätta, vad är bloddroppen med om på vägen?

4. Titta på riktiga hjärtan. Reglerna för att använda hjärtan från slakteri är numera ganska krångliga men vissa matvaruaffärer brukar sälja hela lammhjärtan och då behöver man inte tänka på regler.

5. Titta på celldelning i lökrötter enligt till exempel följande instruktion.

6. Experimentera med jäst. Enklaste exemplet nedan. Diskutera vad som händer i termer av liv och förutsättningarna för liv.

Tuesday, April 19, 2011

Ge växterna en röst i det stora kunskapskriget

Jag bor granne med ett av Sveriges alla naturreservat. 



I naturreservatet som jag bor granne med, växer just nu blåsippan på bilden ovan. Blåsippa är en av de växter som är fridlysta i Stockholms län. Att jogga ute i naturen istället för att stå på ett löpband på gymmet när det är fint väder är ju ett enkelt och vardagligt sätt att uppleva naturen. Har man då en mobil med kamera med sig kan man ju passa på att dokumentera sin upplevelse, kanske att använda Digiflora eller sitt personliga digitala nätverk om man är nyfiken på vad man fotat. Ett exempel på att naturkunskap och teknik går hand i hand. 

En av mina elever håller nu på att klippa ihop en filmberättelse om en av Sveriges nationalparker som ska visas upp för andra elever vid ett redovisningstillfälle. I denna process kommer bland annat allemansrätten in. Ett exempel på hur ett teknikintresse kan användas för att lära sig naturkunskap eller hur ett naturintresse kan användas för att lära sig teknik.

Innan sommaren ska också några elever och lärare, organiserat av en elev, inom ramen för en kurs, ut och paddla kajak, hoppas på fint väder och inspirerande och motiverande naturupplevelse som dokumenteras digitalt och leder till samtal, ringar på vattnet och naturkunskaper:)

Nick R, CC (by-nc)

Monday, April 18, 2011

Internetberoende

Denna vecka är det Digital Detox Week fick jag veta i helgen. Det fick mig att fundera på hur beroende jag är. Vilket fick mig att söka upp denna extension till Google Chrome:

Stay Focused

Den fungerar så att jag trycker på en knapp när jag vill begränsa mitt eget surfande på en webbsida. Jag kanske tycker att idag får det verkligen räcka med 10 minuter på till exempel Twitter. Stay Focused räknar då ned och efter tio minuter kan jag inte längre gå in på den hemsidan den dagen.

Det är klart att det går att fuska, det är ju bara öppna en annan webläsare. Men det är iallafall ett verktyg som kan hjälpa till att göra dig uppmärksam på tiden som du lägger ned på surfande.

Är det fler en jag som funderat på om de är beroende av Internet eller vissa sidor på Internet? Påverkar det ditt liv på ett negativt sätt? Hur hanterar du det?


Utanför för fönstret, eget foto

Sunday, April 17, 2011

Det ska vara värt varje minut

att lära sig naturkunskap i gymnasiet eftersom kursinnehållet och undervisningen är så relevant =  min vision, inför nystarten med GY11.

Steg ett blir att tolka och förklara ämnets syfte utifrån skolverkets ämnesplan.

Här är ett försök (hög upplösning, kan eventuellt ta lite tid att ladda men se gärna i fullskärmsläge)




Skollyftet är ett initiativ som tagits av läraren Anna Kaya tillsammans med andra skolengagerade på twitter. Inom skollyftet hjälps vi alla åt att bygga den skola vi vill ha. Det här var mitt första blogginlägg på temat skollyftet. 


Vilket är ditt?

Thursday, April 14, 2011

Lagom till Påsk

Hur förklarar du det här?

En bild från idag. Fika+påskexperiment

Monday, April 11, 2011

Naturvetenskaplig arbetsmetod

Det här är ett av mina mest lästa inlägg. Det är dock lite föråldrat nu för filmen som jag skriver om är inte längre öppet tillgänglig. Här finns ett nyare inlägg på samma tema.

Naturvetenskaplig metod är centralt innehåll i både de nuvarande liksom de kommande gymnasiekurserna i naturkunskap. 

















Videon som jag bäddat in ovan finns på Brightstorm.com och där finns också en intressant diskussion i kommentarsfältet under videon.

Den senaste tråden börjar så här:


och lite längre ned i diskussionen kommer det här:):):)


Nu är min fråga: 

Varför finns hittar jag nästan inget svenskt material online som kan fungera som introduktion till det naturvetenskapliga arbetssättet, innan själva experimenterandet?

Här är mina hypoteser:

1. Jag har inte letat tillräckligt
2. Svenska experter och utbildare inom naturvetenskapligt arbetssätt delar sällan sin kunskap via digitala media
3. Introfilmer om naturvetenskap och naturvetenskapligt arbetssätt är inte poulärt och efterfrågat hos dem som använder sig av Internet som lärresurs.
4. De naturvetare som delar sin kunskap digitalt är inte intresserade av att göra simpla baskunskapsfilmer

Har du någon annan hypotes eller idé, eller kanske till och med ett svar?

Nu till sist ett tips till dig som har en hypotes och vill undersöka den genom att samla in data som sedan ska sammanställas i snygga diagram och grafer.

Använd Google Forms!! Snabbt, snyggt, roligt, användarvänligt.

Wednesday, April 6, 2011

Ett klassrum

Det finns ett, alldeles nyinrett klassrum, på skolan. I mitten står ett stort, ovalt bord med klädda stolar runt omkring. Modernt designade taklampor hänger över bordet. På ena väggen hänger ett tyg i varm färg. I rummets hörnor finns små, inglasade rum med  bord och två stolar. Dessutom finns i rummet ett antal enskilda arbetsplatser avgränsade med flyttbara väggar med ljuddämpade material. Det finns också ett högre bord med något som liknar barstolar runt. Alla möbler är nya och fräscha. En projektor finns i taket och en liten duk på väggen vid det stora bordet.

En trevlig känsla infinner sig när jag går in i det rummet. Meditativ. Axlarna åker ned bara jag går över tröskeln.  I det rummet blir det lätt att lyckas med undervisning. Idéerna poppar upp i huvudet om olika lektionsupplägg.

Ett annat mysigt rum, photo by lumierefl cc (by-nc-nd)

Monday, April 4, 2011

Om olika sätt att beskriva skolproblem

Här är ett vinklat, inte så nyanserat försök att skildra skolproblem:

http://www.dn.se/kultur-noje/sa-vandaliserade-kommunen-en-skola

Men det har också gjorts seriösa försök att skildra skolans verklighet:


Det senare är en bra dokumentär, som du borde se om du inte har gjort det.
Jag upplever att den, inte är glorifierande, inte romantisk, inte svartvit och inte tillrättalagd och inte fördummande.

Har du sett den? Vad tyckte du?


Saturday, April 2, 2011

Lektionstips till Vetenskapens Historia Del 2

1. Visa 23 minuter av Vetenskapens Historia Del 2 (tillgängligt på svtplay t om 7 april).

2. Skriv ut och dela ut följande ordknep till elever (eller, dela ut länken, om eleverna vet hur de kan rita i dokumentet digitalt)

3. Kombinera med en tävlig (indviduellt eller i lag). Den som först vet det dolda budskapet vinner.

4. Diskutera innebörden av det dolda budskapet och koppla ihop det med kursmålen  (Jag tycker att det är ett viktigt och aktuellt budskap)

Pröva själv. Är det för lätt eller svårt? Behöver man vägledning till hur man får fram det dolda budskapet eller till hur man hittar orden i texten?

Har jag facit? Självklart. Säg till om du vill ha det. Ordknepet har jag gjort i Puzzlemaker.