Tuesday, April 19, 2011

Ge växterna en röst i det stora kunskapskriget

Jag bor granne med ett av Sveriges alla naturreservat. I naturreservatet som jag bor granne med, växer just nu blåsippan på bilden ovan. Blåsippa är en av de växter som är fridlysta i Stockholms län. Att jogga ute i naturen istället för att stå på ett löpband på gymmet när det är fint väder är ju ett enkelt och vardagligt sätt att uppleva naturen. Har man då en mobil med kamera med sig kan man ju passa på att dokumentera sin upplevelse, kanske att använda Digiflora eller sitt personliga digitala nätverk om man är nyfiken på vad man fotat. Ett exempel på att naturkunskap och teknik går hand i hand. 

En av mina elever håller nu på att klippa ihop en filmberättelse om en av Sveriges nationalparker som ska visas upp för andra elever vid ett redovisningstillfälle. I denna process kommer bland annat allemansrätten in. Ett exempel på hur ett teknikintresse kan användas för att lära sig naturkunskap eller hur ett naturintresse kan användas för att lära sig teknik.

Innan sommaren ska också några elever och lärare, organiserat av en elev, inom ramen för en kurs, ut och paddla kajak, hoppas på fint väder och inspirerande och motiverande naturupplevelse som dokumenteras digitalt och leder till samtal, ringar på vattnet och naturkunskaper:)

Nick R, CC (by-nc)

No comments: