Friday, May 18, 2012

Hitta trädet med trädet

Eget foto
Jag gick från jobbet genom parken mot tåget och den efterlängtade långhelgen. På vägen stod ett mycket rosa träd. Är det magnolia, eller, tänkte jag och tog en bild av det. Men bilden liknar nog kanske mera japanskt körsbärsträd. Rosa träd som rosa träd, vem bryr sig vad det heter..

Eget foto

Men jag kunde inte låta bli att forska vidare i skillnaden mellan det ena och det andra trädet.


Magnolia 1r
Magnolia 1 By Muffet [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Jag såg på wikipedia att magnoliasläktet är mycket gammalt. Det fanns här på jorden innan det fanns bin. Det utvecklades för att pollineras av skalbaggar. Magnoliafamiljen befinner sig liksom liljor, orkidéer och gräs på en egen kvist på grenen för blommande växter (gömfröväxter) . Grenen blommande växter (gömfröväxter) sitter i sin tur sitter på grenen fröväxter i det evolutionära släktträdet. Vilka växter är inte fröväxter. Jo, den tidigare ombloggade favoriten fräken är till exempel inte fröväxter och återfinns på en annan gren. (Jättegamla) Mossor likaså.

En fräken Eget foto

Här på Tree of Life Web Project kan man undersöka hur olika organismer är släkt med varandra. Här är grenen för blommande växter. Som du ser så är näckrosor en ännu äldre familj än magnoliafamiljen. Men körsbär tillhör alltså den kvist som de allra flesta blommande växter tillhör, den kvisten som heter eudicots (sant tvåhjärtbladiga). Denna kvist har sedan i sin tur fullt med småkvistar..

Japanskt körsbär och magnolia är alltså inte så nära släkt trots liknande färg.

Något du också kan kolla upp med Tree of Life Web Project om du inte redan vet, är:

  • Vem är närmast släkt med valen, är det hajen, katten eller människan?

Eget foto

För dig som vill veta mer om evolution och organismers släktskap långt tillbaka i tiden, rekommenderar jag sidan Understanding Evolution och speciellt deras genomarbetade interaktiva material som heter The Arthropod Story. Berättar enkelt och pedagogiskt men ändå grundligt om den enormt stora gruppen leddjur. Jo, det är roligare än vad man kan tro. Pröva!

Arthropoda
By Kolihapeltis 01 Pengo.jpg: Peter Halasz Stylonurus BW.jpg: Nobu Tamura SCORPIO MAURUS PALMATUS.jpg: Guy Haimovitch Blue crab on market in Piraeus - Callinectes sapidus Rathbun 20020819-317.jpg: Wpopp Female centipede with eggs.jpg: Marshal Hedin John Kratz - Swallowtail (by-sa).jpg: John Kratz derivative work: Xvazquez, Amada44 [CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons


Även deras Similarities and differences: Understanding homology and analogy är lärorik. Där vidareutvecklar de det här att bara för att organsimer vid första anblicken liknar varandra behöver det inte betyda att de är nära släkt, det kan ha andra förklaringar. Själv har jag alltid tyckt att det här med att klassificera efter släktskap har något långtråkigt över sig. Det är ju roligare med utseende till exempel färg eller möjligen den omgivande miljön, helheten alltså. Men färg är nog inget att bygga på, det kan ju variera så mycket. Japansk körsbär, vit, nedan. Under det en nästan röd blåsippa som blommade på vår tomt tidigare i vår.


Eget foto

Röd blåsippa Eget foto
Färgvariationer inom samma art kan bero på genetisk variation men också ibland på vilket pH det är i marken där blomman växer.

Mer rosa:

Azalea Eget foto

Blodhägg Eget foto

Syrén Eget foto

Japansk körsbärsträd förstoring Eget foto

Äppelblom på tomten Eget fotoBiologi 1

Släktträd och principer för indelning av organismvärlden. Organismernas huvudgrupper och evolutionära historia.

No comments: