Saturday, May 12, 2012

Vacker Naturkunskap

Regnbåge eget foto

Det hade nyss upphört att regna längs vägen där jag gick. Samtidigt var det sol. Solen stod lågt och jag hade den i ryggen. Mycket doft i luften som vanligt efter regn. Det vita ljuset från solen bakom mig passerade mig och träffade regndroppar påväg nedåt genom luften lite längre bort där det fortfarande regnade. I regndroppen bröts det vita ljuset.  Varje färg som ingår i det vita ljuset bröts i lite olika vinkel i dropparna och återvände sedan åt mitt håll.


Rainbow1
By KES47 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons


Från dropparna på hög höjd hade de röda ljusstrålarna rätt vinkel för att uppfattas av mitt öga. Från dropparna på hög höjd såg jag alltså bara rött trots att den sände ut flera färger.
Dropparna på lägre höjd fick en vinkel på sitt röda ljus som gick nedanför min ögonhöjd. Det lite mindre vinklade gula ljuset från dem träffade dock mitt öga. Från dropparna ännu längre ned såg jag grönt ljus och från dropparna nedanför dessa blått ljus.

Från de högsta dropparna - rött ljus träffade mitt öga
Från dropparna nedanför- gult ljus träffade mitt öga
Från dropparna längre ned -grönt ljus träffade mitt öga
Från dropparna ännu längre ned - blått ljus träffade mitt öga


Jag såg alltså färgband från droppar på olika höjd på himlen men varför i form av en båge? Det förklaras i den här föreläsningen (en minut lång):


Det här med solen och vattendropparna och jag emellan gjorde alltså att jag idag såg en vacker regnbåge.

Här är fler bilder från idag:


Viol Eget foto

Vitplister Eget foto

Harsyra Eget foto
Kattfot Eget foto


Kabbleka Eget foto2 comments:

IngridJ said...

Tjusig regnbågsbild! Och du har ju lyckats få med två regnbågar, eller hur, och "Alexanders mörka band" däremellan! Bra fångat!

Linn said...

Jo man ser ju faktiskt en till regnbåge till vänster med färgerna i omvänd ordning, det har du rätt i. Alexanders band visste jag inte att det fanns något som hette men nu har jag kollat upp det och läst på, tack.