De så kallade långpassen, där man ska jogga långt men långsamt, fungerar bra att kombinera med att dokumentera växter och annat längs vägen med androidtelefonen, då blir de inte lika tråkiga. Är dock just nu ganska långt ifrån målet att bli lika sportig som min sambo som till exempel denna sommar deltar i tävlingen Ursvik Xtreme :-).
Lijekonvalj Foto: Linn |
Carl Axel Magnus Lindman [Public domain], via Wikimedia Commons |
- Ställer in telefonen så att den tillåter användning av GPS (det kan kosta pengar och drar mycket batteri men annars blir inte positionerna alls exakta, jag testade utan först)
- Tar ett foto av en utvald plats med telefonen
- Öppnar appen Google Maps, som visar min position
- Klickar på positionen och väljer "dela positionen med andra" och e-postar till mig själv.
- När jag kommer hem öppnar jag e-posten, klickar på länkarna och spar dem i ny karta i Google Maps samt lägger till bilderna och skriver lite text.
Visa Joggingrunda 4 juni 2011 på en större karta
Jag rekommenderar den här turen så här års, den är några km och jättefin, oftast folktomt, någon fågelskådare kan man stöta på. Längs vägen finns några små informationstavlor uppsatta om platsers historia.
Nu är det ju så pinsamt det här med att jag är lärare bland annat i biologi och ändå har jag inte direkt någon gedigen artkunskap när det gäller flora och fauna, utan mitt intresse har varit mikrobiologi och biokemi (så det kan eventuellt finnas fel i bilder och text i kartan ovan, rätta gärna).
Foto av informationstavla om en gammal skolbyggnad från 1800-talet, Foto:Linn |
Men det är väl inte försent att lära sig än hoppas jag, för nu, med anledning av det här med androidtelefonen, tycker jag att det är roligt.
Midsommarblomster Foto: Linn |
Carl Axel Magnus Lindman [Public domain], via Wikimedia Commons |
Min plan är att nästa vår, inom ramen för bland annat kursen Natur- och Friluftsliv, först anordna en guidad tur själv likt den ovan och berätta hur jag har gjort den. Sedan kanske skicka ut elever som har smartphones att göra egna likadana turer i ett område nära där de bor.
Lite mer lektionsmaterial på samma tema
- En animerad film om hur en frukt bildas
Pollination - OUP science animation from Tim Ruffle on Vimeo.