Wednesday, September 5, 2012

Några reaktioner från veckan

Gillar man att sätta igång saker men inte lika mycket att slutföra så kan man sätta igång saker som sköter sig själva till stor del med hjälp av kemi och tid. Jag brukar sätta igång en massa saker på måndagar då jag ofta är ledig från jobbet. Nedan ser du exempel och förklaring till vad som händer

Fruktskål eget foto

Tomater från växthuset på fönsterbrädan eget foto
Avocado som mognat snabbt eget foto


Låta frukt mogna


Sätta igång: Skaffa omogen frukt och lägg den tillsammans med mer mogen frukt
Vad händer?
Mogen frukt avger gasen etylen, även kallad eten. Etenmolekylerna fungerar som hormon för växter som gör att frukt mognar och den kan spridas från en frukt till en annan. Detta utnyttjas även industriellt. Gröna bananer, vilka är lättare att transportera utsätts för etylengas när de kommit fram och mognar då snabbt.


Solrosfrön och pumpafrön Eget foto
Rostade solrosfrön och pumpafrön Eget foto

Rosta frön


Sätta igång: Ställ in en plåt med till exempel solrosfrön och pumpafrön i ugnen på 100 grader
Vad händer?
Maillardreaktion äger rum. En typisk sådan är att aminogruppen i aminosyror (beståndsdelar i protein) reagerar med karbonylgruppen i socker och smakrika föreningar bildas. Anledningen att 100 grader behövs är att då rör sig molkylerna mer och har lättare att stöta på varandra i rätt läge för att reagera. Det finns andra slags reaktioner som ger livsmedel en brun färg som inte kräver förhöjd temperatur. Då är det typiskt att enzym är inblandade. De är protein som fungerar som biologiska katalysatorer och ser till att molekylerna hamnar i rätt läge för att reagera med varandra. I maillardreaktionen är enzymen dock inte inblandade.

Äggkokare Eget foto
Ättiksprit som avkalkare Eget foto

Koka frukostägg samt rengöra äggkokaren med ättika


Sätta igång kokningen: Tillsätt ägg och vatten till kokaren och starta den.
Vad händer?
Vattnet värms upp till det börjar koka. Detta är egentligen inte någon kemisk reaktion eftersom vattenmolekylerna är desamma i gas- och vätskefasen, bara att de rör sig mer i gasfasen.  När ägget värms upp av det kokande vattnet så rätar proteinerna i ägget ut sig från sin tidigare veckade form. Detta är irreversibelt, det finns alltså ingen återvändo. Men det gör inget för oss som äter ägget, proteinet kommer ändå att brytas ned i sina beståndsdelar, aminosyrorna i matsmältningen. Det vore dock olyckligt om våra egna proteiner i kroppen skulle bli av med sin form på samma sätt för då skulle de inte fylla sin funktion längre och vi skulle avlida. Därför är det bra att det finns ett inbyggt kylsystem i kroppen.

Sätta igång rengöringen av äggkokaren: Tillsätt vatten och lite ättiksprit
Vad händer?
Kalkresterna bestående av kalciumkarbonat löser upp sig genom att de reagerar med ättiksyran och bildar ett salt, kalciumacetat och kolsyra.Solrosfrön i jord

Solrosskott som är färdiga för sallad Eget foto


Odla solrosskott till sallad


Sätta igång: Stoppa ned solrosfrön i jord och vattna.
Vad händer?
När fröet blir tillräckligt fuktigt så aktiveras enzymer (en slags proteiner) i fröet av vattnet. Ett näringslager finns lagrat i fröet som nu kan börja användas med hjälp av enzymerna. Den så kallade cellandningen där socker reagerar med syre från luften i en serie oxidationsreaktioner kan starta vilket gör att uppbyggande reaktioner kan starta. En grodd bildas och sedan blad vilket gör att fotosyntesen kan ske. Fotosyntesen är en reaktion som kan bilda mer byggmaterial och energi genom att med hjälp av solljus binda in koldioxid från luften.


Deg Eget foto

Deg efter 10 timmar Eget foto
Bröd Eget foto

Baka surdegsbröd


Sätta igång:
Blanda ihop degen enligt recept och ställ i kylen
Vad händer:
I mikroorgansmer i degen (jästsvampar, mjölksyrabakterier) så oxideras socker, en process som ger energi samt restprodukter, till exempel koldioxid och vatten. Koldioxiden är en restprodukt för mikroorganismerna men bra för brödet det gör att det blir fluffigt.


1 comment:

IngridJ said...

Härliga exempel på kemi i vår vardag. Det där med maillard-reaktion när man rostar frön hade jag ingen aning om.