Saturday, September 22, 2012

Svar på frågan "Varför ska jag lära mig naturvetenskap"?"

Se den här filmen. Det är en film som försöker besvara varför man ska lära sig naturvetenskap i skolan. Det tas även upp vad naturvetenskaplig arbetsmetod är.Citat från en av kommentarerna på hemsidan för filmen:.
..the video I just watched was one of the most satisfying, intellectually astute, well directed, informative, and inspiring videos I have ever watched. I am a 16 year old senior and was asked to write an essay.. 


Why is Science Important? from Alom Shaha on Vimeo.

Alom Shaha är en lärare som verkligen tagit tag i frågan om varför naturvetenskap är viktigt. Detta har han gjort med sociala medier. Han har startat en hemsida och bjudit in människor att delta i diskussionen. Därefter har han producerat filmen.

Filmen är en halvtimme lång och jag tycker att den, tillsammans med följande formar en viktig lektion i naturkunskap.

1. en genomgång om vad som utmärker en naturvetenskaplig arbetsmetod
2. en diskussion om varför till exempel naturkunskap är ett av kärnämnena i skolan.

Alla är inbjudna att delta i diskussionen på hemsidan "Why is science important"

Här är min åsikt i frågan:

Ofta fattar du beslut i ditt eget vardagsliv som har att göra med naturvetenskap. Ska du åka iväg och träna? Vad väljer att äta? Använder du tandtråd? Äter du vitaminer? Undviker du att värma matlådor av plast i mikron? Hur tidigt och var söker du hjälp om du när du blir sjuk eller får ont? Bryr du dig om miljömärkning när du köper en vara? Undviker du e-nummer? Undviker du socker? Tror du på tidningsrubriker om svininfluensan? Vaccinerar du dina barn?
Självklart är det viktigt att lära om den naturvetenskap som mer eller mindre medvetet ligger till grund för så stor del av de beslut som du tar i din vardag.

2 comments:

IngridJ said...

Mycket intressant och viktig video! Visa den som du tänkt!

Linn said...

Tack det ska jag göra :-)