Saturday, December 18, 2010

Digital hållbarhet - vad är det?

Nu vill min laptop inte starta längre. Jag tror att den är död. Och med den dog några worddokument och bilder (och tillfälligt Skype och Outlook). I det här läget känns det helt rätt att ha snöat in på Googletjänster som:

  • Blogger
  • Google Calender
  • Google Reader
  • Google Docs
  • gmail
  • iGoogleAllt det som jag har på iGoogle finns ju nu kvar som om ingenting har hänt!

I dagarna har det också twittrats om att den pouplära bokmärkestjänsten Delicious kanske kommer att lägga ned. Det tidigare så populära samarbetsverktyget Ning började plötsligt kosta pengar i somras. Det finns anledning att fråga sig vilka digitala verktyg som är hållbara och värda att satsa på.

Jag tror på:

1. Enkla verktyg som som tar 1 minut att komma igång med. Verktyg som inte kräver registrering. Verktyg där man inte lagrar en massa dokument och kontakter. Sådana verktyg kan lätt bytas ut om de slutar att fungera eller om ett bättre alternativ finns att tillgå. En lista med sådana verktyg finns i vänstermenyn i min blogg.

2. Gigantiska företag/tjänster som Google och Facebook. Dessa kommer inte att lägga ned i första taget antar jag och de kan finansieras genom reklam och så vidare och behöver inte ta ut avgifter direkt från sina användare. De har också råd att hänga med i utvecklingstakten.

Vad tror du på, för hållbarhet?

2 comments:

Fredrik Andersson said...

Jag tror dels på ditt alternativ nummer 2, och i detta läge då främst Google, och dels på en enkel och billig betaltjänst som mozy.com för att automatiskt göra backup av sådant som man trots allt lagrar lokalt på datorn. Fungerar fint för mig!

Linn said...

Jaha, ska kolla upp mozy.com då, tack! Kommer också att tänka på Dropbox som komplement till Google, möjliggör att man enkelt kommer åt och kan ändra alla möjliga dokument från flera datorer. Men kanske även det verktyget, liksom Dropio visar sig flyktigt..