Saturday, January 8, 2011

Naturvetenskap som alla behöver lära sig

I de gröna rutorna finns några grundläggande biologiska begrepp som ofta förekommer i nyheter till exempel här.
Dessa nyheter rör ibland oss alla. Förståelse för de biologiska orden viktigt för att lättare kunna följa och diskutera nyheter samt för att kunna söka upp mer information om något som är intressant.

Att jobba med begreppskartor är ett sätt att lära sig naturvetenskapliga ord.

Uppgifter nu är att försöka pussla ihop alla rutor genom att flytta och dra streck mellan de gröna och vita rutorna så att det blir ett riktigt sammanhang.Begreppskartor eller Concept Maps kan du läsa mera om här eller här.

Jag har gjort begreppen ovan i Google Docs Drawings. Google Docs går att använda som vanliga dokument men går också att öppna upp så att vem som helst kan ändra i dem direkt på webben. Det finns en massa andra program också.

Det går ju också bra att göra för hand på ett papper eller gemensamt på tavlan i klassrummet. Eller göra det till en tävling.

Många tycker det är ganska svårt att sätta ihop naturvetenskapliga begrepp till ett sammanhang.

Pröva själv om du lyckas.

2 comments:

MaskinenStefan said...

Ord är viktiga. NO böckerna är ibland märkligt skrivna när det gäller att läsa dom från ett ställe till ett annat, de hånger inte alltid ihop och stoffet är spretigt med en massa onödigt svåra ord som skadar förståelsen för många.
Det finns intressanta artiklar om Gengre-pedagogiken som just tar upp detta med att ha lite typ läsförståelse men i NO. Läs och diskutera vad som egentligen står i detta stoff...
Jag är NOlärare, och jag blev intresserad av metoden. Hoppas inspireras vidare mot något åt det hållet. Nyckelord, förståelse, läsa tillsammans.
Kul att läsa en annan NOlärares IKTintresserade blogg! Skall följa dig!
mvh
/Stefan

Linn said...

Hej! Ja, det är samma med på gymnasiet en massa svåra begrepp pressas in i texten men inte alltid några förklaringar till dem. Det kunde vara något färre begrepp så att det gick att förstå dem alla. Jag ska kolla upp Gengre-pedagogiken och följa din blogg också:)