Monday, January 3, 2011

Om du bara hade 45 minuter att undervisa gymnasielever om sociala medier

- hur skulle du planera den lektionen?

Jag kommer, veckan efter jullovet att ha en 45 min lektion i livskunskap som ska handla om sociala medier.

Hade jag en hel kurs så skulle jag låta eleverna bygga upp personliga lärmiljöer med hjälp av sociala medier (tillåter GY11 en sådan kurs? Tror inte det)

Men nu har jag bara 45 min och inget mer. Jag vill att detta ska bli en praktisk/teknisk lektion och inte så mycket prat.

Eleverna är väldigt olika, flera har Facebook men inte alla, någon enstaka har twitter, någon enstaka bloggar. Många känner till, och befinner sig på forum av olika slag.

Hur och vad ska jag göra?

6 comments:

IngridJ said...

Oj vilken svår men spännande uppgift!
Du ska självklart visa din fantastiskt fina blogg. Där finns mycket!

Din idé om en speciell kurs, toppen om det blev så! Eleverna är ju som du skriver så olika: så är det verkligen på komvux,men kanske också på gy.

Hade du mer tid kunde ju de elever som utnyttjar olika medier och forum visa och berätta, men tiden räcker väl inte till det.

Jag har inga fler råd, men hoppas du berättar sen hur det blev ... Lycka till!

Linn said...

Hej Ingrid, tack för din trevliga kommentar! Jag är inne på ditt spår. Det bästa är nog att använda tiden till att låta elever visa varandra och försöka få bort den här baksidan av det hela-prestigegrejen, vem har mest vänner på fb, vem retweetas mest på twitter osv och lyfta fram det som är bra, kontaktmöjligheterna osv. (Eftersom jag är speciallärare så har jag inte så många elever men ändå är 45 min väldigt lite..).

IngridJ said...

Det låter som om du har bra idéer nu.
En fråga: En bit ner på bloggen i vänster marginal har du en "beetag". Jag var i Paris över nyår och då såg jag för första gången sådana på en del affischer. Hur använder man sånt?

Linn said...

Jaha, är det så det heter, beetag:)
Jag som har en androidmobil har en app som kan läsa av sådana koder. Jag pekar mot beetagen och min mobil läser av vad det handlar om. Ibland finns de på websidor och då kan det handla om ett program som kan laddas ned/köpas genom att jag helt enkelt pekar med mobilen på koden, ungefär som man scannar varor på Ica. Jag tror att det är tänkt att det kommer att kunna användas i till exempel mataffärer i framtiden för självscanning med mobiltelefonen istället för de där scannrarna som finns nu.

IngridJ said...

Måste genast berätta att jag laddat ner en app som heter BeeTagg och när jag klickar på Scan och håller mobilen framför din beetag så kommer jag till din blogg!!
Vad det nu ska vara bra för, men kul att det funkar.

Linn said...

Hi hi vad kul. Man kanske skulle tatuera in den på armen eller trycka den på en t-shirt så kan nyfikna peka med sina mobiler:)